Water en contactlenzen: een gevaarlijke combinatie

Risico op ontstekingen door water:

Veel mensen die contactlenzen dragen weten niet dat contactlenzen en water een risico vormen. Zelfs tijdens het douchen met contactlenzen in, zwemmen of het gebruik van contactlenzen in een bubbelbad, sauna of binnen zwembad loopt u risico op ontstekingen.

Acanthamoeba keratitis:

In het water komt een voor het oog, zeer schadelijke parasiet voor, de acanthamoeba. Deze kan zich in uw zachte contactlens nestelen, en bij een kleine oogbeschadiging een zeer ernstige oogontsteking veroorzaken.

Zodoende vormt zwemmen met zachte contactlenzen een risico voor het krijgen van Acanthamoeba-keratitis.

Acanthamoeba-keratitis kan in verband worden gebracht met het dragen van contactlenzen, vooral zachte, maar ook harde lenzen. Maar ook een trauma of een beschadiging aan het oogoppervlak kan de oorzaak zijn van deze infectie.

Deze parasiet kan een zeer ernstige vorm van ooginfectie genaamd Acanthamoeba keratitis, die vaak erg pijnlijk en moeilijk te behandelen is. Hoewel het gelukkig niet vaak voorkomt, kan dit type infectie leiden tot de noodzaak van een hoornvliestransplantatie of blindheid.

Houd daarom contactlenzen uit de buurt van water:

Voor contactlensdragers is het aan te raden om de lenzen te verwijderen voordat u gaat douchen, zwemmen of een sauna etc. te gebruiken. Bovendien mogen contactlenzen nooit worden afgespoeld of opgeslagen in water. Het is ook belangrijk om handen te wassen en goed af te drogen voordat lenzen worden gehanteerd. Gebruik contactlens bewaarvloeistof in plaats van met water om te voorkomen dat de lenzen vervuilen met bacteriƫn die in water voorkomen.

Voor degenen die actief betrokken zijn bij zwemmen of andere watersporten en zich zorgen willen maken dat ze goed genoeg kunnen zien zonder lenzen te dragen, kan een zwembril een goede optie zijn. Maar misschien is zelfs een andere vorm van gezichtscorrectie, zoals ortho-k lenzen of een ooglaser behandeling een optie voor u.