Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest
Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest
Het oog wil ook wat
Het oog wil ook wat

Contactlenzen: scherp zien zonder bril

Uit welke soorten contactlenzen kan ik kiezen?

Er bestaan veel verschillende soorten contactlenzen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken.
 

Harde lenzen

Harde lenzen worden ook wel ‘vormstabiele lenzen’ genoemd. Vroeger werden harde lenzen van het materiaal  hard plastic  gemaakt. Dit materiaal liet geen zuurstof door, wat een risico opleverde voor het hoornvlies. Tegenwoordig zijn vormstabiele lenzen zuurstof doorlatend, en daardoor gezond voor het oog. 

Het duurt iets langer dan bij zachte lenzen voor uw ogen aan de lens gewend zijn geraakt. Ze hebben een zeer breed toepassingsgebied voor afwijkende oogvormen en sterkte.

Zachte lenzen

Het grootste voordeel van zachte lenzen, is dat het comfortabeler en veiliger is dan ooit er zijn vele soorten zachte lenzen zodat er voor bijna iedereen die lenzen wil gaan dragen een lens is. Zachte lenzen zijn ideaal voor bijvoorbeeld het sporten of bij het uitgaan of in situaties waarbij een bril niet handig is.

 

Er is keuze uit daglenzen, 2-weeklenzen en maandlenzen

Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest

Ortho-K-lenzen (nachtlenzen)

Het bijzondere aan ortho-K-lenzen is dat u scherp ziet wanneer u ze draagt, maar ook wanneer u ze niet draagt. Hoe dat mogelijk is? Terwijl u de lens draagt, ‘masseert’ deze het hoornvlies, dat hierdoor vervormt tot het een vorm aangenomen heeft waarmee u sterkte 0 heeft. Als u de lenzen regelmatig draagt blijft het hoornvlies in de juiste vorm, zodat u overdag scherp kunt zien zonder lenzen te dragen. Wanneer u de lenzen niet meer draagt, zal het hoornvlies binnen 6 weken weer de oorspronkelijke vorm aannemen.

Ortho-K-lenzen zijn geschikt voor bijzienden met een sterkte van -0,5 tot -4.50. Nadeel van de lens, is dat de lens meer tijd kost om een goed resultaat te krijgen.

Ook wanneer u leesondersteuning nodig heeft kunt nu gebruik maken van de multifocale nachtlens

Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest

Bifocale en multifocale lenzen

U kent vast de bifocale of multifocale bril, waarmee u zowel in de verte als dichtbij scherp kunt zien. Wel, dit principe kan ook worden toegepast op contactlenzen.

Het verschil tussen bifocale en multifocale lenzen, is dat multifocale lenzen in sterkte trapsgewijs oplopen, terwijl u met bifocale lenzen slechts in twee afstanden scherp kunt zien, namelijk: dichtbij en veraf. Met bifocale lenzen kunt u de tussenliggende afstanden niet scherp zien. Het voordeel van bifocale lenzen is dat het leesgedeelte sterker geslepen kan worden dan bij multifocale lenzen.

Deze lenzen zijn in zacht en hard verkrijgbaar.

Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest

Siliconen Hydrogel-lenzen

Siliconen Hydrogel is een relatief nieuw materiaal. Bijzonder aan het materiaal is dat het een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid heeft en een lager watergehalte

Siliconen Hydrogel-lenzen zijn bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van droge, rode of branderige ogen. Nadat u aan de lenzen gewend bent geraakt, zal het draagcomfort duidelijk hoger zijn dan bij normale zachte of vormstabiele lenzen.

 

Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest

Torische lenzen

Torische contactlenzen zijn lenzen voor astigmatisme. Het zijn zachte lenzen die, net als een bril met cilinder, de afwijking aan uw oog corrigeren. Astigmatisme betekent dat de bolling van het oog niet mooi rond is.

Nu bestaan er bijna geen ogen zonder astigmatisme. Meestal echter vormt dit voor lenzen geen probleem. De lens zit immers zo dicht op het oog, dat de afwijking vaak verwaarloosbaar is. Het kan zijn dat de kromming zo groot is, dat deze niet met een standaard contactlens te corrigeren is. Dan zijn speciale lenzen nodig. Deze lenzen noemen we torische lenzen. Torische lenzen zijn zowel vormstabiel als zacht verkrijgbaar.

 

Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest

Therapeutische lenzen

Bij bepaalde oogaandoeningen worden speciale, therapeutische contactlenzen voorgeschreven. Bij Oog voor Ogen adviseren we u graag over het gebruik van sclerale contactlenzen en keratoconuslenzen.

Lenzen onderhoud

Er zijn verzorgingsproducten voor het reinigen, het bewaren en het inzetten van contactlenzen. Ze zorgen ervoor dat de contactlenzen goed schoon  worden gemaakt en houden de contactlenzen in goede conditie zodat ze veilig en comfortabel gebruikt kunnen worden.

Moderne verzorgingsproducten beschikken steeds vaker over alle eigenschappen voor de verzorging tegelijk; de zogenaamde alles-in-een vloeistoffen

Bent u gevoelig voor conserverings middelen of heeft u geen zin om de poetsen? dan adviseren we om een waterstof peroxide systeem te gebruiken.

Oog voor Ogen; Optiek Den Hoorn; Soorten contactlenzen; optometrie; hoortest

Wilt u weten welke contactlenzen het best geschikt zijn voor uw ogen? Bij Oog voor Ogen adviseren we u graag.

Ja, ik heb interesse in contactlenzen